Колектив ОШ ”Десанка Максимовић“ на једнодневној екскурзији у Станишићима

etno selo

На излазу из Бијељине, на трећем километру према Павловића мосту,на граници са Србијом, налази се Етно село "Станишићи".

Етно село "Станишићи" основано је 2003. године, захваљујући инспирацији Бориса Станишића. Више од неколико година он је путовао по српским селима средње Босне у потрази за старим кућама и предметима, који ће сачувати представу о једном времену и култури живљења са краја 19. и почетка 20. века. Резултат је аутентично планинско село у сред семберске равнице.

У селу се данас издвајају две целине. Jедна приказује световни живот и изграђена је од дрвета. Чине је дрвене куће – брвнаре са покућством које им је вековима припадало. Куће повезују поплочане камене стазе, а у центру села су два језера. Друга целина је духовног карактера и представљена је средњевековном архитектуром грађеном у камену, која је у ствари скуп реплика историјског и религијског значаја.

Село чине воденице, млекарник, ковачница, камени бунар, амбар и аутентичне дрвене куће, са приказом покућства и народних ношњи. Млин поточар је направљен 1937. године и још је у употреби као и воденица из 1917. године у којима се још увиек меље брашно за погачице које се служе у ресторану. Млекарник је из 1948 године. То је зградица за прераду млека и чување млечних производа, са свим дрвеним посудама. Млекарници су били добро проветрени и чисти, а у њих су могле улазити само жене које су се тиме бавиле.

Сви објекти ове целине смештени су у близини језера и потока који између њих вијуга, а повезани су стазама поплочаним каменом. Са извора стално дотиче чиста вода која је свуда по селу и својим током симболизује извор живота, постојање и трајање. У срцу ове целине је манастир Светог Николе, реплика манастира Куманице, задужбине Немањића и у њему су положене честице моштију Цара Уроша и Светог оца Николаја. Такође се налази кивот са честицама моштију Светог оца Николе. Поред манастира се налази манастирска кућа (конак) која представља изузетан примерак средњевековне градње.

У близини монашке куће, на језеру, налази се камени амфитеатар.

Етно село "Станишићи", изван садашњег времена и простора, враћа нас прецима и природи и буди у нама дивљење према једноставности некадашњег начина живота.

Овде се одмарају очи и душа, човек постаје племенитији, али и мудрији слушајући жуборење потока и рад воденице.“

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2892134