Европска недеља програмирања у трећем разреду

Европска недеља програмирања (Europe  Code Week 2017) је манифестација која има за циљ промовисање програмирања као новог вида писмености у модерном друштву. Мотивација и афирмација учења програмирања развијају логичко размишљање, тако да ученици уче да разумеју и сами стварају нове технологије, а не само да их користе. Европска недеља програмирања обележена је и ове године у нашој школи у периоду од 16. до 20. октобра кроз различите активности у којима су учествовали ученици трећег разреда.
 
Самостално обликујући делове рачунарског хардвера и играјући се конструкторским елементима ученици су унапредили своје техничко искуство и знање о рачунарској технологији. На изузетно креативан начин направљени су монитор, миш, тастатура и остали делови компјутерског хардверског окружења.
 
Да бисмо решили неки проблем коришћењем рачунара, рачунару морамо прецизно описати све кораке које он треба да изврши одређеним редоследом. Сви ти кораци представљају програмирање.
 
Програмирање првих анимација у Pivot Animator програму била је наша следећа активност. Pivot Animator је једноставан програм за израду анимација у којима главну улогу има човечуљак кога можете водити кроз различите авантуре. Ова веома једноставна, забавна и корисна апликација код ученика је пробудила машту и креативност, али и стрпљење приликом истицања сваког покрета фигуре.
 
На самом крају недеље упознали смо се са пиксел бојанкама. Пиксел бојанке су посебне због свог алгоритма, али и новог, иновативног начина бојења уз помоћ малих квадрата (пиксела) које је потребно пажљиво обојити. Ова занимљива врста бојанки побољшава дечију концентрацију, моторику и логичко размишљање.
 
Наше активности се могу наћи и на мапи Европе: http://events.codeweek.eu/view/151024/nedelja-programiranja/
 
 
Милош Баковић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2264088