Национални Дан без дуванског дима

Штампа

31. јануара 2018. у ОШ “Десанка Максимовић“ је обележен Дан без дуванског дима, у организацији Црвеног крста Ковин. Ученицима седмих и осмих разреда су волонтери Црвеног крста приказали дуван као биљку, његово порекло, коришћење кроз векове, дуван у цигаретама и утицај на здравље приликом његовог сагоревања. „ 2/3 становништва у Србији су пушачи, свака трећа трудница је пушач, пушење је узрок бројних болести (карцином, шлог, кашаљ, инфаркт,пушачка шака, промене у периферним крвним судовима), у просеку је 16% смртних исхода изазвано дуванским димом“, подаци су који су оставили снажан утисак са предавања, ученице Анабеле и њених другара. Радозналост, жеља за прихватањем у друштву, су углавном мотиви младих (ученици седмог и осмог разреда) због којих почињу да пуше. Званична истраживања у Србији показују да око 12% деце овог узраста конзумира цигарете, 60% деце одраста у породицама у чијем се стамбеном простору пуши, 80% деце купује слободно цигарете (законски забрањено), а 6% становништа спремно другом да каже да угаси цигарету јер му смета њен дим. Такође је и коришћење наргила веома опасно по здравље. Сат времена њеног коришћења, по количини штетних материја, катрана и угљен моноксида, одговара количини попушене паклице цигарета. Због начина коришћења, могу да утичу и на ширење заразних болести.

По новом Закону о образовању, поседовање, конзумирање или навођење другог ученика на коришћење цигарета у школи, сврстана је у категорију тежих повреда, што подлеже кажњавању, какао ученика тако и њихових родитеља.

Подизање свести ученика о штетности дуванског дима још у овом узрасту, па и раније, путем интерактивних предавања у школи, веома је значајна и ефектна, али најефикаснији начин је, свакако лични пример и родитеља и наставника и одговорног друштава, уопште!

 

Наташа Буљугић