Заборављене игре и вештине у Плочици

„ДАЈЕ СЕ НА ЗНАЊЕ!“- ни више ни мање, него јубиларни десети пут, ЗАБОРАВЉЕНЕ ИГРЕ И ВЕШТИНЕ у Плочици!

22. септембра 2018. године, у селу Плочица, одржано је такмичење у ЗАБОРАВЉЕНИМ ИГРАМА И ВЕШТИНАМА, 10. јубиларни пут. Традиционално, ученици млађих разреда ОШ“Десанка Максимовић“ из Ковина, такмичили су се у следећим дисциплинама: зврцање сличица на банак, гађање праћком, тапке, слика-бело, прављење и преношење бунара од шапурина, ручно круњење кукуруза, преношење јаја кашиком, роше, терање точка...

Како је у војвођанским пољима у ово рано јесење време веома радно, села ужурбано „живе“. Деца и сада, као и некада давно, воле да се заиграју и такмиче у својим вештинама , дочаравајући село другарима који немају прилике да све то у својој свакодневици доживе! Одличном организацијом домаћина МЗ Плочица, вредним ученицима ОШ „Ђура Филиповић“, чији је координатор била и сама директорка школе, Живана Петровић, захваљујемо на дивно проведеном времену, управо онаквом какво би требало да буде слободно време наше деце: на чистом ваздуху, у природном окружењу, али у активном амбијенталном учењу у којем се развијају свестраност, радне навике и здрави стилови живота!

Остварени резултати у представљању разноврсних вештина ђака наше школе, јесу дипломе, медаље, мајце, чоколаде, али и понеки мали жуљ на вредним ручицама док се крунио кукуруз, прашњава колена док се клечало и правио бунар од шапурина... Баш као некада!

Похваљујемо све ученике наше школе и учитеље који су били подршка у реализацији овог путовања: Милоша Баковића, Снежану Ломигора и Наташу Буљугић, а честитке на освојеним местима упућујемо:

СТОЈАНОВИЋ ОГЊЕНУ 1/2, за освојено прво место у ношењу јаја кашиком

ТАСИЋ НЕМАЊИ 1/1, СТОЈАНОВИЋ ОГЊЕНУ 1/2 и ДУМБЕЛОВИЋ ДАНИЈЕЛИ 1/1 за освојено друго место у прављењу бунара

БУГАРИН КАТАРИНИ 1/1 за освојено друго место у ношењу јаја кашиком

КИТИЋ АНДРИЈИ 3/2 за освојено друго место у тапкама

ЋАЛИЋ ЛАЗАРУ 1/1 за освојено треће место у ношењу јаја кашиком

ПРОКИН МИЛОШУ 4/2 и  ЈОВАНОВИЋ АЛЕКСАНДРУ 4/1 за освојено друго место у тапкама

ГОРЧИЋ АНЂЕЛИ 4/2, ГОРЧИЋ АНИ 4/2 И ЛУКИЋ НЕВЕНИ 4/2 за освојено треће место за прављење бунара од шапурина!

 

Десети, јубиларни пут, сачували смо игре и вештине од заборава! Сачували смо и укусе масти, хлеба и алеве паприке, кокица, ваздушасих мекика, домаћих пљескавица у лепињи, сланих кифлица... За успомену понели смо дрвене плочице и сапун, обавијен папиром са ручно исликаним мотивима старог каменог мостоа, подигнутим преко реке Поњавице, из доба Марије Терезије, саграђен крајем 18. века.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2017220