“... У лијепом, старом граду Вишеграду... гдје дубока Дрина вијековима тече...”

Колектив ОШ “Десанка Максимовић“ у посети Вишеграду и Андрићграду у Републици Српској

Колектив ОШ “Десанка Максимовић“ је 13. октобра 2018. године, реализовао једнодневну посету Вишеграду и Андрићграду. Град је доживљен из различитих перспектива: из Андрићеве(кроз роман „На Дрини ћуприја“), са Дрине ( док се пловило Дрином) и причом водича којег смо са великом пажњом пратили, док се у позадини чула чувена севдалинка „У лијепом старом граду Вишеграду“.

На Дрини Ћуприја је један од најзначајнијих споменика из периода Османског царства. Налази се међу шест мостова на листи светске баштине УНЕСК-а.За изградњу самог моста везани су бројни занимљиви детаљи, легенде и приче…

Почевши од животне судбине самог великог везира Мехмед-паше Соколовића, чија је мост задужбина, ниже се низ историјских чињеница и драматичних догађаја везаних за турску владавину, које је описивао велики Иво Андрић, наш Нобеловац, баш у делу “На Дрини ћуприја”. Сматра се да је управо роман “На Дрини ћурпија” (1945.), најзначајније дело Иве Андрића које је имало и пресудни значај да добије Нобелову награду за укупно књижевно дело 1961. године. Роман хронолошки прати четири века збивања око великог моста преко реке Дрине. Андрићев роман и почиње дугим географским описом вишеградског краја и навођењем више легенди о настанку моста, од којих је посебно упечатљива она о узиђивању хришћанске деце у један од стубова. Андрић ниже судбине вишеградских људи.

Мост је изграђен у периоду од 1571. до 1577. године. Изграђен је у источњачком стилу и представља ремек дело тадашњег градитељства.

Има 11 лукова са благим успоном према средини и силазном рампом на левој обали. Изнад лукова читавом дужином моста протеже се профилисани венац изнад кога је ограда моста. Укупна дужина износи 179,5 м, висина над нормалним водостајем реке 15,40 м а ширина моста 6,30 метара.Мост је грађен од камена, седре, односно бигра, који је довежен из Вишеградске бање. Изнад шестог стуба налазе се са обе стране проширења. На прилазној рампи леве обале налазе се три отвора завршена проломљеним луковима.На средини моста је изграђена софа која је предвиђена за одмор пролазника, а преко пута софе је уграђен камени портал.

Андрићград је туристички, културни, административни и едукативни комплекс смештен на полуострву између река Дрине и Рзава, на неких 300 метара од вишеградске ћуприје. Андрићград је сада етно село на ушћу реке Ррзав у Дрину, чији је идејни творац познати режисер Емир Кустурица. Целокупан град је сазидан од камена а у њему се налази педесетак објеката: градско позориште, биоскоп, академија лепих уметности, градска кућа (општина), књижара, речна марина и пристаниште, хотели, тргови, црква, дућани...

Андрићград је настао као идеја проф. Кустурице о каменом средњовековном граду инспирисаног делима и ликовима нобеловца Иве Андрића. У архитектонском погледу сам град је мешавина различитих епоха и стилова који су је смењивали кроз историју овог подручија: византијски стил, отомански период, ренесанса, класицизам. Током шетње кроз главну улицу могли смо да се вратимо у прошлост.

“Живот је несхватљиво чудо, јер се непрестано троши и осипа, а ипак траје и стоји чврсто- као на Дрини ћуприја.”, Иво Андрић

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

1505886