Угледни час музичке културе – пример добре праксе у реализацији теме „Праисторија“ кроз пројектну наставу

9. новембра 2018. године, одржан је угледни час музичке културе у 5/1 разреду ОШ “Десанка Максимовић“, као реализација теме пројектне наставе “Праисторија“, коју су ученици реализовали уз координацију наставнице Снежане Качина. Тема је представљена веома динамично, са употребом различитих наставних средстава, међупредметном компетенцијом са ликовном културом, историјом и информатиком. Кроз презентацију, коју је припремила једна група са циљем да се упозна и повеже садржај из периода праисторије и начини комуникације са историјског аспекта, друга група додала је садржаје са музичког аспекта и трећа група са ликовног, доживљен је несвакидашњи времеплов на један занимљив и оригиналан начин наших ђака. Током припрема за овај угледни час која је трајала две недеље, ученици су самостално поделили задужења са циљевима које треба да реализују. Сваку помоћ, која је била неопходна, добијали су од своје наставнице Снеже, која их је само вешто наводила да решења траже у добром правцу. Свака тврдња на презентацији, потврђена је демонстрацијама, кроз покрет, ритам и звук. Цртежима на табли, приказани су цртежи из пећина. Ученици су направили и праисторијске инструменте, попут, рога, фруле, бонгоса од природних материјала: трске, тикве, коже, дрвених лукова и коњских длака... Представљена је маска пећинског човека у гардероби од коже. Опонашани су звуци из природе помоћу делова тела, тако је дочарана киша - трљањем длана о длан, пљуштање кише - пуцкетањем прстима, грмљавина-тапшањем колена длановима... Такође су направљени пећински људи у облику колажа од природних материјала: зрневља, вуне, дрвета, лишћа...

На самом крају, путем квиза, укључени су и сви присутни у активност провере усвојених знања, али и извођење ритмичког подражавања звукова из природе. Сценама из Филма „Смешна страна историје“, пренета је и порука да је музика и разне интересантне појавеиз старих епоха, и данас инспирација савременим уметницима у области филмске, позоришне, музичке и друге уметности.

Све честитке на успешно реализованом часу и Пројекту, који су ученици 5/1, са својом наставницом музичке културе, Снежаном Качина, реализовали одлично организовано, служећи свима нама као пример добре праксе.

 

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2274770