Стручно усавршавање наставника српског језика и књижевности

ДРУШТВО ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ СРБИЈЕ, МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ , ОРГАНИЗАТОРИ СУ 60. ТРАДИЦИОНАЛНОГ РЕПУБЛИЧКОГ ЗИМСКОГ СЕМИНАРА ЗА НАСТАВНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

Наставнице српског језика и књижевности из ОШ “Десанка Максимовић“ из Ковина, Маја Лазаров и Олгица Петковић, са својим колегама из школа општине Ковин, биле су учеснице овог тродневног стручног усавршавања у Београду, 1, 2. и 3. фебруара 2019. године. Тема је била „Савремено проучавање српског језика и књижевности” . У препуној „Сали хероја“, више од хиљаду присутних професора, на самом почетку, поздравили су председник Друштва, проф. др Зона Мркаљ, декан Филолошког факултета, проф. др Љиљана Марковић и представница Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Сдржаје семнара наставници су усвајали кроз Пленарна излагања и радом у Секцијама.

ПЛЕНАРНА ИЗЛАГАЊА обухватала су различите теме: Глаголски облици под лупом , Нема смрти, само књижевности , Из српске интерпункције, Промоција издања Друштва, „Религиозни атеизам” у поезији Милоша Црњанског, Како (про)читати речи, Одбор за стандардизацију српског језика – двадесет година деловања , Црногорски говори у основици српског књижевног језика , Српски роман у 2018. години.

РАД У СЕКЦИЈАМА реализовао је садржаје, како за наставнике у основним, тако и за професоре у средњим школама . За наше наставнице су ове теме биле веома занимљиве: Курс креативног писања у школи , Како написати занимљив пројекат – размена идеја , Лингвистичка секција као ваннаставна активност и као пројектна настава, Дигиталне мапе ума у настави књижевности , „Један дан у мојој дечјој соби” Светлане Велмар Јанковић у наставној интерпретацији , Позиција српског језика и књижевности у интегративној настави кроз драмску уметност као метод-изазов или замка, Нове реформе програма наставе и учења , Мртви – прави јунаци српске књижевности, Разговор с писцем, ДУШАНОМ КОВАЧЕВИЋЕМ, најзначајнијим драмским писцем, Откуда преља на вилином бунару – живот једне српске лирске народне песме у времену и простору , Трансмедијска анализа бајке, Без књиге до књиге , Научна терминологија у српском књижевном језику 19. века , Е-Twinning и настава књижевности ,Тематска и пројектна настава у основној школи, Вршњачка едукација и укључивање локалне заједнице у обележавање значајних догађаја, Неки примери пројектне наставе у основној школи , Од драмског процеса до исхода [примењени театар], Рад са надареним ученицима и подршка талентима , Романтизирање у путујућој учионици , Вуков век , Даница, годишњак Вукове задужбине, Даница за младе.

Додељене су награде ученицима и наставницима за најбољи средњошколски писмени задатак, литерарној секцији, лингвистичкој секцији, листовима и часописима основних и средњих школа, најбољим методичким припремама. Додељене су специјалне повеље, захвалнице и признања заслужним наставницима и члановима Друштва.

Културно-уметнички програм садржао је представу „Милунка Савић, хероина Првог светског рата” у изведби Драмског студија Девете београдске гимназије „Михаило Петровић Алас” , а наше наставнице су имали прилику и да уживају у наступу славистичког хора „Лучинушка”.

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2017180