Угледни час ликовне културе у 2/1 разреду

6. марта 2019. године, реализован је Угледни час ликовне културе у 2/1 разреду, учитељице Татјане Бошков. Наставна тема“ Индивидално коришћење различитих материјала“, увод је и за активности које ће се реализовати током марта месеца у ОШ “Десанка Максимовић“ у Ковину, на тему ОЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, у којима ће свако дати максималан допринос!

Часу су присуствовали ученици првог разреда, који су од својих мало старијих другара добили и нова сазнања, али и примере понашања како се треба односити према природи и свом непосредном окружењу, у представи „У парку“. Представа је била мотивациони део часа у којој су ученици драматизацијом приказали причу о понашању деце која су, боравећи у парку приметила велику количину отпада, неких који сусе са тим отпадом поигравали и незаинтересовано односили према празним и баченим пластичним флашама, кесама, тетрапацима...Представљајући овакву слику односа према месту, у којем волимо сви да боравимо, у деци се пробудила свест да они могу својим понашањем, ту слику да промене. Договорили су се да организују велику радну акцију чишћења и парк је за кратко време био поново „насмејан“ својим посетиоцима! У кутије са називима“метал, „пластика“ „папир“, разврсатн је отпад. Веома добра глума дугара другог разреда, читава сцена и дијалози на тему чувања наше околине, пружила је сјајну лекцију ђацима првацима!

За наставак двочаса ликовне културе, мотива за рад било је на претек. Ученици су од одбачених предмета правили нове употребне предмете, рециклирали, на веома креативан начин! Групним обликом рада, реализовани су следећи задаци: израда украса за собу, израда држача за оловке и израда саксија за цвеће. Средства која су коришћена за рад су: пластичне флаше, картонски тетрапак, новине, колаж папир, лепак, маказе... РЕЗАЊЕМ ДНА МАЛИХ ПЛАСТИЧНИХ ФЛАША, ПРАВЉЕЊЕМ ЦВЕТОВА ОД РАЗНОБОЈНИХ КЕСИЦА И ЊИХОВИМ НИЗАЊЕМ НА ТРАКЕ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА, направљен је висећи украс за собу, који на сунчевим зрацима даје диван одсјај разних пастелних боја!

Држач за оловке добијен је исецањем празног тетрапака за млеко, који је украшен новинском хартијом, колаж папиром и другим украсима од папира.

Саксија за цвеће-два у један, је веома практична ствар коју ће свака мама пожелети да има, односно, сви они који воле цвеће! Направљена је тако што је велика пластична флаша пресечена на пола. Њен доњи део служи као уложак саксије која је у ствари горњи део пластичне флаше, грлом окренут надоле, а испуњен је земљом са биљком. Тај део има неколико рупица кроз који сури вишак воде из земље. Доњи део, уложак, сакупља вишак воде, који се користи за поновно заливање. Веома интересантно и веома корисно!

На крају часа, приређена је изложба радова, која је потврдила да су циљеви часа у потпуности реализовани: подизање свести о доприносу очувања и заштите животне средине у свакодневном понашању, развијање потребе за тим, као и развијање креативности и маште у процесу рециклирања. Час је обухватио корелацију са предметима Свет око нас, српски језик и слободне активности.

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2280510