Како су дрво и цвет спасили свет

17. марта 2019. године, ученици првих разреда ОШ“Десанка Максимовић“, са својим учитељицама: Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, су у оквиру реализације Пројектне наставе, реализовали активност у сарадњи са позориштем „Чарапа“ у Београду, у „Дечјем културном центру“ и на веома необичан начин остварили њен садржај. Припрема доласка на представу није била уобичајена. Ученици су најпре разговарали у оквиру Пројекта: „Зелена кампања“ и направили план активности за март месец на тему „Очување и заштита животне средине и мој допринос“. Једна од активности била је сакупљање лименки. Циљ је био одлазак на позоришну представу „Како су дрво и цвет, спасили свет“, где су улазнице биле лименкице. За пет лименки, добијао се један „метални новчић“, а ко је донео више десетина лименки, могао је да купи занимљиве књиге, школски прибор, еко торбе... Деци су улазнице „ продавали“ брачни пар, глумци, Војин Ћетковић и Слобода Мићаловић. Затим је свако од првака, у друштву Ли-Мена, на машини за пресовање лименки, сам рециклирао. А онда се уживало у представи! У представи „Како су дрво и цвет спасили свет“ говори се о томе како наша небрига према природи данас, заиста може да угрози животе људи будућности, али и да је довољно мало добре воље и праве акције па да се ствари поправе.

     Основна идеја јесте да је природа око нас дивна, жива и осетљива, као што је то дрво у представи, али да јој је потребна наша помоћ у борби за опстанак, јер, да би дрво и цвет спасили свет, неко прво мора да спаси и то дрво и тај цвет: Конкурс за хероје је стално отворен, јер можда имате бољу идеју како спасити свет. Па...имате ли?

     Израду представе је помогло Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, управа за шуме и Србија шуме а изводи се у оквиру пројекта „И ја бринем о својој планети“ који су подржали Министарство за заштиту животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине Београда и Стална конференција градова и општина.

Текст – Оливера Стаменковић

Режија – Валентина Павличић

Сценографија – Борис Чершков и Каћа Тодовић

Лутке – Борис Чершков

Костим – Андријана Симовић

Музика – Марко Николић

Кореографија – Јелена Стојиљковић

Играју – Шумар Лале – Мирољуб Турајлија/Марко Марковић

             Пера из солитера – Данијел Корша/Милан Тубић

             Храст Бели – Милан Босиљчић/Михаило Максимовић

             Милена Свилена – Ана Кораћ/Маја Николић

 

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2026144