Гостовање учитељица Снежане Ломигора и Наташе Буљугић на ТВ Панчево

01. априла 2019.године, на позив ТВ Панчево, учитељице, Снежана Ломигора и Наташа Буљугић, гостовале су у емисији ИНФО ПАНЧЕВО. Повод за разговор су еколошке активности у ОШ “Десанка Максимовић“ које су се дешавале у марту месецу.
Наиме, март месец је проглашен месецом екологије под слоганом „МАРТ ЈЕ ЕКО-БУДИ НЕКО!“. Активности су биле разноврсне. Сви ученици су уређивали школско двориште.
Ученици виших разреда су са својом наставницом ликовне културе, направили флајере као најаву за предстојећа дешавања. Затим су са наставницом немачког и енглеског језика, направили од картонских кутија место за разврставање отпада, који је био именован на три језика: српском, немачком и енглеском. Ученици 2/1 разреда су одржали угледни час ликовне културе на тему „Чувамо нашу околину“, са драматизацијом текста „У парку“.
Сви ученици млађих разреда су представили и радове на изложби „Рециклажа није гњаважа“ на којој су били представњени роботи од лименки, картонских кутија, чепова, патке, роде од папира и пластичних кеса, модне детаље-шешире, качкете, сунчане наочаре...
Да је хуманост узајамно повезана са екологијом, показали су ученици 2/2 разреда који су били најактивнији у сакупљању пластичних чепова за Фондацију „Чепом до осмеха“ Ученици првих разреда су одгледали представу у Дечјем културном центру у Београду “Како су дрво и цвет, спасили свет“, где су уз сакупљене лименке, куповали улазницу, школски прибор, књиге, а имали су и могућност да самостално рециклирају на машини за рециклажу. У последњој недељи, круна свих активности су презентација ученика осмих разреда, коју су припремили са наставницом биологије и немачког језика на тему „Заштита животне средине“. Презентацију су допунили и ученици петих разреда са наставницом српског језика, говорећи своје стихове и поруке о значају чувања планете и одговорном односу према њој. Са наставницом техничког обрауовања, петаци су демонстрирали израду паируса од рециклираног папира.

Свест о екологији, значају рециклаже, сакупљању папира, пластичних флаша, чепова, у нашој школи почиње са првим даном поласка у школу, путем едукација, манифестација, радионица, посетама и излетима, конкурса са заједничкиом темом и циљем: САЧУВАТИ ПЛАНЕТУ КОЈУ НИСМО ДОБИЛИ ОД ПРЕДАКА НА ДАР, ВЕЋ СМО ЈЕ ПОЗАЈМИЛИ ОД НАШИХ ПОТОМАКА И ЗАТО МОРАМО БИТИ ОДГОВОРНИ ПРЕМА ЊОЈ! МИ МИСЛИМО ЗЕЛЕНО, А ВИ?!

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2274480