Пројекна настава у другом разреду : „У знању је моћ када треба помоћ“

Штампа

У одељењима 2/1 и 2/2 разреда, реализован је још један део пројекта „У ЗНАЊУ ЈЕ МОЋ КАДА ТРЕБА ПОМОЋ“, који је реализован у сарадњи са Црвеним крстом Ковин, 05. новембра 2019. године, према плану рада учитељица : Снежане Ломигора и Наташе Буљугић. Циљ Пројекта је да се ученици оспособе да пруже прву помоћ и да своје умеће преносе другим ученицима. Волонтери Црвеног крста: Тина и Ангелина , учеснице Државног такмичења у пружању прве помоћи, кроз уводни део најавиле су тему појекта „У ЗНАЊУ ЈЕ МОЋ КАДА ТРЕБА ПОМОћ“ . Сви ученици су имали контаката са волонтерима Црвеног крста на бројним спортским такмичењима којима су присуствовали, посетама Црвеном крсту Ковин, посетама позоришним представама у организацији Црвеног крста... На питање шта ради Црвени крст и људи који раде или волонтирају, деца су рекла да они „ПОМАЖУ“. Набројали су на који начин све: помоћ у храни, одећи, обући...Оно што је такође јако важно да знају је и пружање прве помоћи и због тога су волонтери тога дана били део овог Пројекта. У многим ситуација су ученици изложени повредама, при којима често не знају шта да учине. Зато је неопходно да упознају начине како да поступе у оваквој прилици када су у парку, на излету, дворишту, школи... Најпре је дефинисано да је прва помоћ пружање помоћи ономе ко је болестан или повређен. Обично га обавља лаик док се не добије коначан медицински третман. Циљеви прве помоћи су : сачувати живот, спречити даљу штету, тј. спречити даље погоршање стања и промовисати опоравак.

У непосредном раду са децом, волонтери су постављали задатак: да се проучи повреда како је настала, шта је проузроковало, које су могуће последице такве повреде и који су начини пружања прве помоћи. Затим су се упознали са садржајем торбе за пружање прве помоћи , чије је један део ( завоји и газе ) ученицима био познат. Показан је начин како безбедно и одговорно треба користити материјал и прибор. Демонстрирано је збрињавање повређених : главе, ушију, носа, браде, подлактице, надлактице, шаке, ноге и стопала. Објашњени су методи и технике превијања повреда, коришћења завоја, газе, фластера, троугластих марама различите величине, а затим се и практично примењивало знање. Још један занимљив део реализације пројектне наставе је симулација реанимације на моделу у којој су ученици били веома активни.

Све реализоване активности представљене су презентацијом , евалуацијом на наставним листићима и дискусијом. Ученици су на крају успешно реализовали и исходе пројекта: разликују и именују основна средства за пружање прве помоћи, познају начине употребе средстава за прву помоћ, познају поступке правилног пружања прве помоћи у зависности од повреде и практично изводе поступак превијања у зависности од врсте повреда.

Волонтери Црвеног крста су овом приликом позвали све мале другаре да им се придруже и постану волонтери Црвеног крста Ковин.

Наташа Буљугић