Пројектна настава у другом разреду

Штампа

Пројектна настава у 2. разреду ОШ “Десанка Максимовић“ одвија се веома динамично, у смислу примене и реализације, сходно плановима, потребама и непосредним приликама, за остваривање циљева и исхода конкретног пројекта.

Још једна занимљива активност у оквиру теме „Наши празници“, реализована је кроз теоретско и практично знање, у смислу стицања, али и примене знања о празницима у школи. У сусрет највећем школском празнику, Светом Сави, ученици другог разреда упознали су се са животом и значајем свеца, како за школу, тако и за српски народ, читајући текстове на часу пројектне наставе, али и српског језика, посетом Тематском дану ученика четвртих разреда, који су спремили презентацију и драматизацију текстова о Светом Сави, али и учећи стихове са здравицама Светом Сави, које ће говорити и на Свечаној прослави и резању колача. Практичан део пројектне наставе, ученици другог разреда су реализовали са својим учитељицама, Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, а односио се на мешење и израду переца, које су специфичност овог дела Војводине, у Банату. Припремљено тесто, ученици су делили на мање лоптице. Затим су од сваке „обгице“ развлачили длановима, танке ваљкове дужине до 20цм. Покретима ваљања теста длановима од средине ка крајевима ваљка од теста, савијањем тих истих крајева полукружно, ка средини, укрштањем два пута, крајеви теста лепили су се за средину переце. Када је израда завршена, у подмазан плех наређане су переце и преливене сланим преливом само од брашна и воде. Након што су мало одстојале, у школској кухињи су печене, док се мирис ширио и ходницима школе. На Светосавској приредби и свечаном резању колача, ученици другог разреда носиће корпице са својим перецима, поносно, говорећи научене стихове о Светом Сави!

Активност је захтевала вештину, што деци није представљала проблем, јер они воле моделовање, обликовање и у томе су веома спретни. Конкретни продукти рада код ученика увек изазову радосна осећања, али и већи ниво самопоштовања и вере у себе, што може бити од велике користи у подизању мотивације за стицање и теоретских знања.

Наташа Буљугић