Пројектна настава у првом разреду

Штампа

Према новом плану наставе и учења за први циклус основне школе започела је и реализација пројектне наставе у првом разреду наше школе. Током првог полугодишта, једном недељно, учитељи су заједно са својим ђацима  тематски повезивали  садржаје различитих предмета уз обавезну употребу информационо-комуникационих технологија.

У септембру, на самом почетку, ученици су се боље упознали са својом школом, њеним просторијама, али и правилима понашања која сваки ђак треба да поштује. Као резултат пројекта настали су плакати са правилима понашања у одељењу и у школи. У изради плаката су нам помогли и други учитељи и помоћно особље.

Октобар је обухватио низ различитих акција у којима су прваци спознали благодeти златнe јeсeни. На почетку пројекта ученици су заједно са својим учитељима обишли градску пијацу и сазнали нешто више о воћу и поврћу које јесен доноси. Након тога, уз помоћ лишћа, маште и креативности ученици су креирали јесење мандале, а уз помоћ пластелина спремали и зимницу. Дeца су уживала током јeсeњих активности, а нарочито у завршном дeлу пројeкта, када јe рeализован јесења изложба којој су присуствовали и другови из других одељења, учитељи, наставници и родитељи.

У новембру су учитељи заједно са својим ученицима реализовали низ активности на тему безбедности деце у саобраћају. Циљ овог пројекта је оспособљавање ученика да се самостално крећу у правцу кућа – школа, као и унапређивање знања и вештина ученика првог разреда о безбедности у циљу смањења нежељених последица у саобраћају. У току трајања пројекта саобраћајци су организовали едукативне радионице на којима су ученици кроз игру и на забаван начин усвојили правила безбедног понашања у саобраћају. Поред тога, ученици су у Дому културе погледали позоришну представу „Пажљивко“ у организацији Агенције за безбедност у саобраћају општине Ковин. Као резултат пројекта настала су и различита саобраћајна средства.

Децембар је месец зимских празника, а циљ овог пројекта био је упознавање ученика са народним обичајима који су везани за Нову годину, Бадњи дан и Божић, обнављање праксе припреме честитки, кићење јелке и даривање новогодишњих поклона, као и упознавање са библијским описима Христовог рођења. Нешто више о обичајима обележавања најрадоснијег хришћанског празника сазнали смо од вероучитеља Душана Васића. Извођење новогодишње тачке великим аплаузом испратили су родитељи наших ђака.

Милош Баковић
Гордана Албу