Стручно усавршавање

ДРУШТВО ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ФИЛОЛОШКИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ ОРГАНИЗОВАЛИ СУ 61. ТРАДИЦИОНАЛНИ РЕПУБЛИЧКИ ЗИМСКИ СЕМИНАР ЗА НАСТАВНИКЕ И ПРОФЕСОРЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ (САВРЕМЕНО ПРОУЧАВАЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ)

Филолошки факултет 7, 8. и 9. фебруар 2020. године, као домаћин, окупио је стручни свет ове области и проучавао српски језик и књижевност на савремен начин. Међу њима биле су и наставнице српског језика и књижевности ОШ“Десанка Мкаксимовић“ из Ковина: Маја Лазаров и Олгица Петковић“. Семинар је отворио председник Друштва ,проф. др Зона Мркаљ, који је упутио и поздравну реч својим колегама, као и представник Филолошког факултета и Министарства просвете, наукe и технолошког развоја Републике Србије. Обрађене су бројне теме: Генеза српске приповијетке (проф. др Душан Иванић) Статус српског језика у Србији и изван Србије (образовни аспекти) (проф. др Вељко Брборић), Ја заова од комшије, једем ноге кокошије (сватовске песме и обред) (проф. др Зоја Карановић). Зашто се исказ започиње са ПА? (др Јован Чудомировић), Формирање читалачког укуса (др Душица Мињовић), Мапе ума, цртежи и графикони у настави Српског језика – размена идеја (мр Маја Анђелковић Шегуљев), Пројектна настава и књижевно дело (Пројекат: Живот и обичаји нашега краја – настављачи Вуковог рада) (мср Верица Костић), Интерактивни тестови знања на часовима српског језика и књижевности (Марина Панић), Посебан приступ обради нове наставне јединице у програму шестог разреда „Овај дечак се зове Пепо Крста” (Ана Милуновић), Типови и значења независносложених реченица (проф. др Милош Ковачевић), Шта нам говори Хазарски речник (Слободан Владушић), Мотив уметничког дела у песништву Лазе Костића (проф. др Зорица Несторовић), Оцењивање у настави српског језика и књижевности (мр Весна Муратовић) , Школска библиотека – одраз општег квалитета рада школе (мср Данијела Ковачевић) , Како нам интернет може помоћи у настави српског језика и књижевности (др Слободан Новокмет), Креативна настава правописа у основној школи (др Саша Чорболоковић), Контекстуализација СТЕМ учења и наства Српског језика и књижевности (др Лидија Неранџић Чанда), Тематска и пројектна настава у основној и средњој школи (Јасмина Станковић и мср Марија Запутил), Постигнућа ученика на завршном испиту из српског језика – анализа нетачних одговора из области Вештина читања и разумевање прочитаног (др Елизабета Каралић, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања)

Одржана је и Годишња изборна скупштина Друштва.

Чули су се наставници ствараоци, Власта Ценић.

Дружило се са писцем, Љубомиром Симовићем.

Додељене су награде, награђеним ученицима и признања наставницима: најбољи средњошколски писмени задатак, литерарне секције, лингвистичке секције, листови и часописи основних и средњих школа, најбоља методичка припрема, признања.

У Културноуметничком програму одгледана је представа „Српска Атина” школске драмске секције ОШ „Никола Тесла” из Раковице у организацији наставнице Јасмине Сенић. У Музичком програму представила се група „Месо” проф. др Бошка Сувајџића.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

2275306