„Пиши као што говориш, читај како је написано“

Штампа

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом  разумевати и умно саједињавати, не прелива се у другога, не пропада."  /  Вук Стефановић Караџић

Подсећајући на то да је 6. новембра 1787. године у Тршићу рођен Вук Караџић,   „српски филолог и књижевник, реформатор српског језика и писма, сакупљач и проучавалац српских народних песама и других умотворина усмене народне књижевности, писац прве граматике, првог речника српског народног језика и књижевноуметничких остварења", министар просвете Бранко Ружић је послао допис школама, позивајући просветне раднике и ученике, да први час посвете Вуковом животу и делу, како би се на прави начин вредновала Вукова бесмртна духовна задужбина.

У ОШ „Десанка Максимовић“, ученици млађих разреда, реализовали су активности на различите начине. Путем видео презентација, упознавали су се са бројним информацијама о животу и делу Вука. Слушала се изворна, народна музика из тог периода, док су се цртали портрети великана. Израђивани су плакати који су се презентовали у групама ученика. Костимирани у лик Вука, ученици су били и наратори, који су у првом лицу говорили познате народне умотворине, дочаравши живом речју народни говор из Вуковог времена. Ово није био само један час посвећен Вуку, већ и читав наставни, тематски дан! Много тога остало је и за неке наредне часове, увек када је за то прилика, а не само повод!

Наташа Буљугић