22. април - Дан планете земље

Штампа

У више од 150 земаља широм света, међу којима и Србији, данас је обележен Дан планете Земље или Дан Земље, 22. април, у циљу повећања свести људи о угрожености животне средине.

Ученици II, III и IV разреда ОШ “Десанка Максимовић” су се са својим учитељицама Ломигора Снежаном, Драганом Милетић и Наташом Буљугић, прикључили акцији уређења града Ковина, коју је организовала Средња пољопривредна школа “Васа Пелагић”. Она је својим производима (цвеће), са малим “Десанкиним” еколозима, улепшала и оплеменила наш град и на тај начин су ученици дали свој допринос очувању животне средине.

Овакве акције би требало да постану свакодневна слика нашег друштва, где ће брига и старање о природи бити наша потреба које нам причињава неизмерно задовољство.

У наставку обележавања Дана Планете Земље, у школи је одржан и угледни час у VIII разреду на исту тему. Наставница географије Гордана Станковић, са ученицима презентовала је садржаје о заштити животне средине. У холу школе урађена је и поставка са едукативним порукама.

Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Стручњаци упозоравају да је човек својим деловањем довео до драматичног загађења животне средине и да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што доводи до озбиљног нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности.

У исто време, у школском дворишту су ђаци прваци и другог разреда, направили слику обележја пролећа од чепова који се сакупљају за акцију” Чепом до осмеха”. Прво су се чепови разврставали по боји, а затим су се”стварале” слике природе.


Наташа Буљугић