18. Октобар - Европски дан против трговине људима

Штампа

Европска Комисија је 2007. Године прогласила 18. oктобар за Дан борбе против трговине људима. Од тада се у свим земљама чланицама ЕУ организују активности на националном нивоу којим се жели скренути пажња јавности на опасности и последице трговине људима. Догађаји који се организују тим поводом имају велики превентивни значај, јер информишу јавност о овом феномену, који представља један од најтежих облика кршења људских права. Последљих тинаест година у Републици Србији се овај датум обележава као и у другим земљама Европе.

Са овом темом су се ученици, предходних година, упознавали гледањем позоришних представа и кроз предавања волонтера Црвеног крста Ковин. У околностима пандемије, ове године, овај дан се обележио у овиру одељенских заједница.

Ученици ОШ „Десанка Максимовић“ су такође организовали различите активности којима су разумевали и доживљавали ову веома комплексну тему:  видео презентацијама,  разговорима са учитељима, израдом плаката са порукама, цртањем и другим ликовним изражавањем...

Сазнали су да је ове године пријављено четрдесетак случајева трговине људима у Србији и да овај проблем јесте присутан и код нас. Оно што су недвосмислено схватили јесте да се, они као деца, морају увек упућивати прво на своје родитеље, а затим на школу, као две сигурне институције у њиховом одрастању. Све мере превентиве у циљу заштите јесу у смислу и личне заштите, али и заштите свих угрожених (за које се сазна) у њиховом окружењу, пријавом на сос телефон. Од малена се деца уче да трба да живе у сигурном окружењу, али да оно неће бити такво, ако на негативне појаве не реагујемо, као да нисмо део истог.

Наташа Буљугић