Свечана церемонија доделе eTwinning награда – eTwinning ознака 2021-2022 за нашу школу  

Штампа

22. децембра је у хотелу „Мона Плаза“ Београду, у организацији Фондације Темпус, одржана свечана додела eTwinning награда за Европску језичку ознаку, eTwinning националну ознаку квалитета и eTwinning ознаку школе. Са поносом истичемо да је ОШ „Десанка Максимовић“ једна од 20 школа и предшколских установа из Србије које су сада и званично добиле плакету и заставу eTwinning школе за 2021-2022. годину. У име наше школе награду је примио учитељ Милош Баковић, аутор и коаутор четири eTwinning пројекта награђених националном и европском ознаком квалитета.                                                         

еТwinning школе су узори другим школама и извор инспирације. Оне су иновативне установе са успостављеном културом која подстиче иновације и истраживачки приступ, оне потребе ученика стављају на прво место и истовремено цене и подстичу разноликост и индивидуалност ученика. еТwinning школе спроводе комбиновану и дигиталну наставу и имају потенцијала да заузму важну улогу у дугорочној стратешкој визији и обезбеђивања висококвалитетног, инклузивног и приступачног образовања у складу са приоритетима акционог плана за дигитално образвање 2021-2027.                                         

eTwinning ознака за школе није само сертификат који ће бити окачен на зиду наше школе. Она значи да у нашој школи постоје наставници који се труде да руше предрасуде и баријере у образовању и употреби ИКТ-а у учењу. Сав рад и труд које наставници улажу у свoје пројекте, рад са децом и коришћење ИКТ алата, осим у квалитетном раду, препознаје се кроз националне и европске ознаке квалитета које им се додељују сваке године за успешне пројекте. За разлику од ознаке квалитета, којима се истиче и вреднује рад појединца, eTwinning ознака за школе истиче и препознаје рад целе школе на овој платформи.                                                                                                                        

eTwinning ознака школе омогућава нашој школи да се издвоји од осталих. Концепт стицања статуса eTwinning школе је концепт развојне путање. То није такмичење већ напредовање из једног нивоа у виши ниво. Услов да школа добије eTwinning ознаку био је да је претходно добила Националну ознака квалитета као и Европску ознаку квалитета. До сада смо освојили 8 националних и европских eTwinning ознака квалитета. Школе којима је додељена ознака имају већу видљивост на европском нивоу, препознате су у области дигиталне праксе и безбедности на интернету, иновативних и креативних приступа педагогији и у подстицању сталног професионалног усавршавања наставника.