7. фестивал позоришних представа у оквиру програма " Промоција хуманих вредности"

Штампа

Ученици млађих разреда ОШ " Десанка Максимовић" били су део ове велике Манифестације, поносни на свој град и организацију Црвеног крста Ковин, као домаћина, али и поносни на себе јер су као мали волонтери увек ради да чине велика дела  у оквирима начела ПХВа: једнакости, љубави, слободе и толеранције!

Наташа Буљугић


" Црвени крст Србије, je ове године по 7. пут, организoвao Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Домаћин и суорганизатор Фестивала је Црвени крст Ковин. Фестивал je одржан у  Ковину, у Центру за културу Ковин, у периоду од 18. до 20. маја.

На Фестивалу је учествовало 750 деце, просветних радника, едукованих младих волонтера и запослених из 14 организација  Црвеног крста и ученици основних школа са територије Општине Ковин.

Позоришне представе, као једна од развојних активности овог програма, представљају специфичан начин преношења знања. Током ове манифестације „мали глумци“ су путем 14 тематских позоришних представа указали на проблем вршњачког насиља, неадекватног коришћења савремених облика комуникације, дискриминације, али и значај промоције толеранције и уважавања различитости. Своје поруке су упутили и ученицима основних школа из Ковина који су присуствовали на овом скупу.

Све представе су биле креативне, едукативне, али највећу пажњу жирија су привукле представе организација Црвеног крста Mионица, Ковин и Крагујевац.

И овом приликом у осмишљавању тематских позоришних представа учествовали су едуковани млади волонтери Црвеног крста, просветни радници који су укључени у реализацију Програма и стручна служба Црвеног крста у градовима и општинама. 

Програм Промоција хуманих вредности има за циљ смањење насиља међу младима. Теме Програма су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима."