Светос(л)авље у храму Свети Стефан Дечански

У част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, 27. јануара 2013. године, јеремонах Новак Петровић служио је Свету Литургију у српској православној цркви Свети Стефан Дечански у Ковину. Такође је освештао и пререзао колач црквеног певачког друштва, које ове године броји 146. годину свог постојања и рада.

Као и увек, на овај празник, храм је био испуњен парохијанима и децом свих узраста. После завршене Свете Литургије полазници веронауке из ОШ ,,Десанка Максимовић“ рецитовали су стихове посвећене великану српске историје, Растку Немањићу. Након рецитала, свештеник је даровао дечицу светосавским пакетићима и перецама.

Светосавску беседу, кратко али језгровито, у високом теолошком стилу, изговорио је јеремонах Новак. Захвалио се полазницима веронауке на наученим стиховима, као и дародавцима на показаној љубави према Светој Цркви и своме роду, пожелевши им, уједно, благослов Божји и свако добро од Господа. ,,Ускликнимо с љубављу” заорило се громко, можда и најјаче из грла свих малишана у храму.

Пламен нашег претка обасјава нам лица, а жишка његовог срца гори и у нашим недрима, јер је његова вера и љубав ка свом роду неизбрисива у простору и времену. Вечан је наш Свети Сава, нека му је и слава и хвала!

Кристина Ломигора

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8451446