Дани ћирилице

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ, У БАВАНИШТУ 2016. - МАНИФЕСТАЦИЈА,
у духу неговања српског језика, писма и етнолошке традиције нашег народа

У Баваништу, у ОШ “Бора Радић“, 21. 05. 2016. године одржан је Дечији сабор, Дани ћирилице покренут 2002. године са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика, писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Објављени су резултати конкурса  за најлепши литерарни рад, најлепши калиграфски текст, иницијал, вез, илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину. Награђени ученици у пратњи наставника и родитеља били су гости удружења “Дани ћирилице“ из Баваништа које је под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Наши ученици млађих разреда су конкурисали на тему: „израда лутке у ношњи моје баке“ 4/2 разред; ликовни и литерарни рад „да се не заборави“4/1 разред; „иницијал“ 3/2; „ калиграфски текст - пословице и изреке“ 2/1 и 2/2 разред. Иако су ове године награде изостале и даље постоји велики мотив и жеЉа да се, у свакодневниом раду учитеља и ђака, негују вредности које овај конкурс и манифестација промовишу.


Министарство просвете и технолошког развоја уврстило је у Програм Републичких смотри и сваке године окупља велики број ученика из основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске... чинећи спону која спаја народ из дијаспоре, са својом матицом Србијом.

„Дани ћирилице“, удружење из Баваништа је огранак Вукове задужбине и Петнаест година заредом приређује незабораван догађај за све учеснике смотре. Утиске са дружења са песником Мошом Одаловић, овогодишњим добитником Повеље Десанка Максимовић за укупан допринос српској поезији, као и са изложбе радова, преносе учитељице Снежана Ломигора и Наташа Буљугић путем прелепих фотографија.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6104455