Екскурзија ученика 5. и 6. разреда школске 2015/ 2016.

У среду, 18.5.2016. ученици 5. и 6. разреда са својим разредним старешинама (Новица Стојановић, Ануца Славковић, Маја Лазаров, Снежана Качина) отпутовали су на једнодневну екскурзију, коју је реализовала туристичка агенција „Матиц тоурист“ из Ковина.

Прва реализована посета била је обилазак Природњачког музеја у Свилајнцу, тј. чувеног Дино парка, где су ученици имали прилику да виде експонате диносауруса у природној величини, али и чују занимЉиво излагање водича о освим етапама у развоју ЗемЉе и живота на њој, као и о развоју и нестанку самих диносауруса.

Након ове посете, путовање је наставЉено према манастиру Манасији у којем су ученици упознати са историјом настанка манастира, његовом судбином у време владавине Турака, као и борбом Деспота Стефана Лазаревића за опстанак ове вредне културно-историјске грађевине, која опасана зидинама некадашњег утврђења, упркос свим недаћама, траје и данас.

Одлазак у Ресавску пећину и њен обилазак у дужини од око једног километра, а на дубини од 80 метара испод земЉе, био је прави доживЉај за све.Ново уживање у чарима природе било је и на водопаду Лисине.

После уживања у ремек- делима природе, у повратку, ученици су посетили парк макета свих наших значајних манастира и цркава, од Хиландара, Пећке патријаршије, Жиче, Манасије, Студенице до Лазарице и осталих цркава, сазнавши истовремено и многе занимЉивости које се односе на наведене средњевековне грађевине. Пошто је пре поласка аутор ових макета организовао кратак квиз, многи ученици су били и награђени јер су запамтили пуно информација из ауторовог излагања на почетку посете.

Екскурзију су обележила нова искуства и сазнања из историје, географије, биологије, српског језика, али и лепо расположење и дружење ученика.

Маја Лазаров

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6104601