Како сејемо, тако жањемо!

ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ У СРБИЈИ

Дан заштите природе установљен је законом 2009. године, а обележава се 11. априла, јер је 1949. године први пут једно подручје добило статус заштићеног природног добра, које је додељено Споменику природе Велика и Мала Рипаљка у општини Сокобања.

Биолошка секција, коју води наставница Славковић Ануца, је поставком радова на ову тему у холу “Десанкине” школе, пружила могућност информисања о проблемима заштите природе у Србији. Ученици II-1 и II-2разреда – наши мали чувари природе, упознали су се са заштићеним подручјима код нас, као и са мерама заштите које се спроводе. Оно што треба да запамте јесте да је природа заједнички дом свих нас и да се према њој односимо одговорно како би нам што дуже трајала и у којој ћемо се сви осећати заштићено, безбедно и пријатно. Како једна од најстаријих изрека каже “Како сејемо, тако жањемо”подсећаће наше ђаке да су жива и нежива природа нераскидиво повезане, а то може само човек да угрози. Отуда и толика лична одговорност сваког од нас да све што чинимо, чинимо у складу са природом придржавајући се њених законитости.

“Десанкини” ђаци, у својим честим одласцима у природу, али и кроз излете и екскурзије, имају прилику да упознају природне лепоте свога краја и у својој држави, уживају у њима, али и понављају начине и методе помоћу којих се природа може одговорно чувати. Један такав одлазак нам предстоји у Специјални резерват природе “Краљевац” на рубу Делиблатске пешчаре, надомак Ковина, који представља учионицу на отвореном у којој можемо да посматрамо ретке и угрожене врсте:гнежђење пчеларице, глодаре текунице, патке њорке...Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6104271