Једнодневни излет просветара у Темишвар

temisvar hed2. јула 2016. део колектива “Десанкине” школе, са још педесетак путника, колега просветара других школа: “Ђура Јакшић”, “Ј. Ј. Змај”, Гимназија ”Бранко Радичевић”, ССШ “Васа Пелагић” из Ковина, “Паја Маргановић” из Делиблата, “ Бора Радић” из Баваништа и Основне школе из Банатског Брестовца, у организацији Синдиката и Туристичке агенције “Матик турист”, посетили су Темишвар у Румунији.

Темишвар је једна од најближих значајнијих иностраних туристичких дестинација српским туристима. Налази се у средишту Баната на обали реке Бегеј, у Румунији и са око 450.000 становника представља четврти највећи град у овој земљи. Од Ковина је удаљен свега 150км.

Често се назива и "Малим Бечом" због архитектуре која указује на време када је Темишвар припадао Хабзбуршкој монархији. Темишвар је град дуге историје, прелепе архитектуре, богате културне сцене, дивних паркова и цветних тргова. У својој 800 година дугој историји, Темишвар је мењао своју историјску улогу и био под управама различитих империја. Старо градско језгро са три главна трга: Трг Уједињења,Трг Слободе и Трг Победе и знаменитости на њима, дочаравају део бурних историјских промена које су се дешавале у овом граду. Велико интересовање просветара, привукле су већина грађевина на централним трговима: Српска православна црква и Владикин двор, зграда Опере, Румунска Саборна црква и многе друге које су означене инфо таблама које укратко описују њихову историју.

Темишвар је први град у Европи који је имао трамваје које вуку коњи и први град после Њујорка у свету који је имао електрично улично осветљење. У граду постоји велики број музеја, галерија, позоришта и опера, који дају посебност културној сцени града. У њему постоји и српска основна школа, као и Гимнзија у којима се настава одвија на српском језику. Данас у Румунији живи мање од 1% Срба укупног броја становништва (Румунија има око 20 милиона становника). Пошто представља и универзитетски град, Темишвар је препун студената.

Захваљујући умереној клими која влада у Темишвару, град представља одлично место за панорамско разгледање лаганим шетњама и уживање у многобројним парковима, Ботаничкој башти, уз Барокну фонтану “окићену” голубовима... Банатски просветари су се овим излетом у Темишвар, обогатили новим сазнањима, али га и доживели као нешто “веч виђено” и блиско, јер је комплетан природни амбијент, као и архитектура града веома слична нашој, банатској... попут импозантног и предивног Зрењанина или отменог и прелепог Вршца!

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6104374