Лептирићу, шаренићу...

Сви се сећамо ове песмице из најранијег детињства, која се пева са најнежнијим осећањима јер је посвећена најнежнијим, шареним, крилатим инсектима којима је посвећен Међународни дан: "Научи нешто о лептирима", а обележава се 14. марта
У ишчекивању пролећа, наставница биологије Ануца Славковић је у холу школе организовала поставку коју су припремила деца старијих разреда и ученици четвртих разреда. Свако, кога више занимају ова бића, могао је да научи и нешто ново.
Сазнали смо да због своје нежне телесне грађе коју имају лептири, има мало палеонтолошких остатака и да је најстарији познати фосил стар око 190 милиона година, Постоји око 100 хиљада врста лептира, у Србији су утврђене 192 , док је од тога  57 заштићених врста лептира.У Европи су угрожена врста, као и код нас.
Ова нежна, безопасна бића на глави имају пар антена, имају чуло додира и мириса, усни апарат, мозаички вид,могу да живе веома кратко , али и да презиме. Распон крила се креће од 7мм до 30цм.
Својом лепотом очаравају и плене, али и лако постају плен.Због овога деца развијају свест о угроженим врстама и поручују да их не узимамо у руке и не хватамо како их не би повредили. Треба да уживамо гледајући њихову разиграност и раздраганост, јер " тако и ми треба да одрастамо", поручују деца "Десанкине" школе.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6809030