"Одрасли свете имај на уму, врло је важно чувати шуму" час српског језика у другом разреду

Ученици II -1 разреда су на часу српског језика били костимирани глумци у причи Тодета Николића "Шума живот значи".

Драматизацију текста су са одушевљењем прихватили и веома брзо спремили костиме за ликове у поменутом тексту. Поред главног лика Верице веверице, на насој малој сцени, нашла се и лија Прија, медо Чедо, као и зекан Усекан.

И док веверица копа рупу и у њу ставља жир, сви остали ликови у причи воде полемику о томе шта је веверица Верица посадила. Зекан Усекан мисли да је у рупи шаргарепа, лија Прија да је ту кока залутала, а меда Чеда да је у рупи пуна кошница меда. Верица им поручује да се у природи једе оно сто природа нуди, а не њихове жеље попут крушки, јаја или зелене салате. Веверица им одаје своју тајну да је у рупи посадила жир из којег ће израсти храст. Обраћа им се молећивим гласом "Погледајте ове тужне птице. Погледајте њихова порушена гнезда! Погледајте увеле листиће и на небу хиљаду звезда! Некада су уживали у хладу, а сада су им посекли наду." Слушајуци веверицу, одлучиле су животиње да се удруже, да раде, да шуму саде.

Планета ће моћи да опстане само нашим одговорним понашањем, као и чувањем животне средине која нас окружује.

На крају, глумци, ученици другог разреда гласно поручују: "Одрасли свете, имај на уму, врло је важно чувати шуму. Нек из тебе доброта зрачи, јер шума планети опстанак значи !

И како реце Милтон "Природу никад не оптужуј! Она је своје учинила, сада ти учини своје".

Часу српског језика у II-1 разреду присуствовали су другари из II-2 разреда, као и другари из IV-1 и великим аплаузем поздравили Верицу, Прију, Усекана и Чеду.

Снежана Ломигора

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8538113