Програмирање за децу

Критичко мишљење, а не бубање!

Школа за 21. век

Програм „Школе за 21. век”, који је на тридесетогодишњицу настанка интернета, у сарадњи са Министарством просвете почео да спроводи Британски савет, обухвата и 1.150 основних школа у Србији. Те установе су опремљене такозваним микро-бит уређајима. То су микрорачунари, помоћу којих ученици могу да програмирају и креирају најразноврсније уређаје, од робота до музичких инструмената. У будућности ће бити потребно другачије образовање, током којег ће деца учити аналитичко и аритметичко размишљање и да се не плаше да уђу у решавање проблема.

У следеће три године ученици од петог до осмог разреда, биће укључени у пројекат „Школе за 21. век”. Програм подразумева да школе уведу програмирање за децу. Ђаци ће учити да кодирају, критички размишљају и решавају задате проблеме.

ОШ “Десанка Максимовић” је једна од школа у коју је, овај начин учења, “ушао на широка врата”. Тема Пројекта „ВРШЊАЧКО УЧЕЊЕ“ показала се као одличан избор тима, јер, не само да подстиче креативност, активан однос ученика у стицању и проширивању знања, већ утиче и на неговање моралних вредности, културе слушања са умећем комуникације и прихватања различитости. Веома храбро, веома мотивисано, а пре свега одлично испланирано и организовано, реализује се Пројекат, корак по корак, уз максимално ангажовање, како наставника, тако и ученика. Сви учесници, како је одмицало време реализације пројекта, били су мотивисанији, опуштенији и задовољнији резултатима рада.

Како би били спремни за послове будућности, које ће захтевати савремено тржиште рада, у наредне три године милион ученика од петог до осмог разреда у региону научиће вештине програмирања, критичког размишљања и решавања проблема, а наши ђаци ће активно примењивати и усавршавати ове вештине. Оно што је до сада урађено, представљено је у Извештају о досадашњем реализовању Пројекта.


РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА "ШКОЛА ЗА 21. ВЕК" У ОШ "ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ" - КАКО ПОБОЉШАТИ ВРШЊАЧКО УЧЕЊЕ

pdfПреузми Како побољшати вршњачко учење?

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

6104701