Европски дан језика обележен у „Десанкиној“ школи

Поводом Европског дана језика, 26. септембра 2019, ученици млађих и старијих разреда ОШ „ Десанка Максимовић“, са својим наставницима страних језика: Манић Милошем - немачки језик, Маријаном Ђоковић - енглески језик, Емилијом Тођераш - енглески језик, Албу Аном - румунски језик и Каролином Ђуриш - мађарски језик, реализовали су занимљиве активности, чији је координатор био наставник немачког језика, Милош Манић. Ученици ОШ „Десанка Максимовић“, осим обавезних страних језика, у школи уче румунски и мађарски језик са елементима националне културе и то у великом броју, свих узраста. Обележавање Европског дана језика је најпре почео упознавањем са циљем обележавања овог дана: схватање да је познавање више језика добро зарад боље комуникације између различитих култура и бољег међусобног упознавања и разумевања, као и подстицања, пре свега младих за учење страних језика, јер је то важно за будућност, али и за размену и стицање нових искустава. Ученици су се упознали са чињеницом да је овај дан установио Савет Европе 2001. године ради указивања на потребу учења страних језика, на вредности различитих култура, као и на лингвистичко богатство Старог континента. Након уводног дела часа, ученици су имали практичан рад који се састојао у записивању именица, глагола, придева, поздрава, уобичајених фраза или речи која им се највише допала на том страном језику. Све те веселе поруке, деца су поставила на једно, младо разгранато дрво које се налазило у саксији, које ће затим, наставник Милош, са ђацима, пресадити у школско двориште. Порука је да се и језици, учењем, развијају, као младе гране, богате и проширују у разгранате крошње, под којима ће свет бити много опуштенији, лепши и прихватљивији, отворенији за многобројне културне, научне и друштвене могућности!

И још понека занимљивост о језицима ...

-Језици су повезани једни с другима као чланови породице. Већина европских језика припада великој индо-европској породици.

-Постоји између 6000 и 7000 језика на свету - које говори 7 милијарди људи, подељених у 189 независних држава.

-Постоји око 225 аутохтоних језика у Европи - око 3% од укупног светског броја.

-Већина светских језика говори се у Азији и Африци.

-Већина европских језика припада једној од три велике групе: германској, романској или словенској.

-Група германских језика укључује дански, норвешки, шведски, исландски, немачки, холандски, енглески и јеврејски.

-Романски језици укључују италијански, француски, шпански, португалски и румунски.

-Словенски језици укључују руски, украјински, белоруски, пољски, чешки, словачки, словеначки, српски, хрватски, македонски, бугарски.

-Већина европских језика користи латиницу. Неки словенски језици користе ћирилицу. Грчки, арменски, грузијски и јеврејски имају своје писмо.

-У већини држава у Европи се говоре бројни регионални или мањински језици – неки од њих су стекли и службени статус.

-Најчешће коришћени неевропски језици на европској територији су арапски, кинески и хинди, сваки са својим системом писања.

-Русија (148 милиона становника) има далеко највећи број језика који се говоре на њеној територији: од 130 до 200.

-Због прилива миграната и избеглица, Европа је постала у великој мери вишејезична. У самом Лондону говори се око 300 језика (арапски, турски, курдски, берберски, хинди, панџаби, итд.).

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

7072977