Недеља програмирања у првом разреду

Европска недеља програмирања (Europe Code Week) обележена је широм Европе у периоду од 5. до 20. октобра 2019. Програмирање има за циљ да ослободи дечју креативност и учи ученике да разумеју и сами стварају нове технологије. Да бисмо решили неки проблем, одређене кораке морамо прецизно да извршимо одређеним редоследом. Сви ти кораци представљају програмирање. Са основама програмирања упознало се се и одељење I2.

На часу слободне активности ученици су се најпре упознали са појмом програмирања кроз рад са пиксел бојанкама. Пиксел бојанке су посебне због свог алгоритма и иновативног начина бојења уз помоћ малих квадрата које је потребно пажљиво обојити. Ова занимљива врста бојанки побољшава дечју концентрацију, моторику и логичко размишљање.

На часовима физичког васпитања ученици су, од једног до другог, преносили лопте ногом у оба смера по инструкцијама и одређеном редоследу до задатог циља. Поред тога што је богата облицима и формама кретања, али и разноврсна у испољавању интензитета кретања, елементарна игра „Ланац“ показала нам је да је сваки део битан за функционисање целине, као и у самом програмирању.

За сам крај недеље упознали смо се са Microbit програмираним уређајима. Претходно програмиране уређаје ученици су на часу физичког васпитања користили као бројач тачних и нетачних додавања својих другова и другарица.


Милош Баковић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

7073467