Обавештење за родитеље - мере заштите

Поштовани родитељи,

У складу са упутствима добијеним од Министарства просвете, науке и технолошког развоја обавештавамо вас о мерама заштите здравља које ће се од 1. септембра примењивати у школи :

- Први дан школске године биће посвећен предавањима и дискусијама о начинима и значају превенције COVID 19 у школској средини.

- Ученици не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције.

- Родитељи треба свако јутро да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу.

Ученицима ће дежурни наставници  приликом уласка у школу  мерити температуру бесконтактним топломером. Такође ће сваки ученик дезинфиковати руке дезинфекционим средством.

- Потребно је одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метра.

- У учионицама ће бити највише 15 ученика/ца. У свакој клупи ће седети по једно дете.

- Ученици неће мењати учионице.

-  Неће бити активности код којих је могуће појачано стварање аеросола (певање, викање, спорт, навијање), на физичком нема колективног спорта.

- У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту не треба стварати гужве.

- Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.

- У  тоалет може да улази онолико деце колико има кабина.  Испред тоалета чека се у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

- У школи се неће организовати прославе, приредбе, као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излети и др.

- Ученици, школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.

- Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

 − Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

− Маска се обавезно користи и приликом било ког кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет.

- Маска се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.

-Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

-У тоалетима ће бити постављени течни сапуни и папирни убруси.

- На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале биће постављена  дезинфекциона средства на бази 70% алкохола  која ће се користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника.

- У учионицама ће ученицима бити на располагању гелови за суво прање руку.

-Спроводиће се редовно чишћење и дезинфекција школског простора и ђачких клупа. Током великог одмора планирано је проветравање учионица, а између група које долазе у школу чишћење и дезинфекција.

-Ротитељи ће у првој недељи бити анкетирани да ли желе да ученици добијају ужину у школи. Уколико се већина родитеља опредли за, школа ће организовати ужину. Уколико ужина буде организована, она ће се служити у учионицама,  пре јела обрисаће се  алкохолом површине на којима ће се служити храна,  деца ће опрати руке пре јела и неће бити дозвољено да међусобно деле храну.  

Поступак са ученицима који имају симптоме респираторне инфекције са сумњом на инфекцију COVID 19

1. Уколико се симптоми појаве ван школе:

Јавити се у COVID – 19 амбуланту надлежног дома здравља. Ученик не долази у школу.  Родитељ о томе обавештава  одељенског старешину који ће о томе обавестити надлежну особу у школи. Даље пратити препоруке лекара.

 2. Уколико се симптоми појаве у школи

При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције ученик ће бити смештен у празну учионицу која је  одређена за изолацију и обавестити родитеље који треба да дођу по њега и надлежни институт/завод за јавно здравље.

 О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, бринуће  једна особа користећи маску и рукавице. Након одласка детета просторија ће бити очишћена и дезинфикована.

Молимо вас да са овим упутствима упознате своје дете.

Надамо се да ћемо заједничким напорима и поштовањем правила од стране вас родитеља, ученика и школског  наставног и ненаставног особља успети да створимо безбедне услове за боравак деце у школи.

Управа школе

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8540515