21. фебруар, Међународни дан матерњег језика

Овај дан се обележава у знак сећања на студенте који су своје животе изгубили 1952. године у Даки, главном граду Бангладеша, јер су протестовали да њихов матерњи језик буде проглашен за завнични језик. Борба за очување језика траје и у савременом добу, чини се због свеопште глобализације као и због изумирања малих народа и њиховог језика, а самим тим и писма.

Тренутно се у свету говори више од 6.000 језика, а према неким прогнозама чак ће половина замрети до краја 21. века. На сваке две недеље нестане по један језик.

Српски језик је званичан језик у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, а процењује се да га говори око 12 милиона људи широм света. Такође, српски језик је једини језик у Европи са диграфијом, што значи да има два писма у оквиру једног језика- ћирилично и латинично.

Ученици 3/1 и 3/2 разреда са својим учитељицама Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, лепоту српског језика активно чувају и негују: читањем дечије штампе која садржи прегршт текстова из различитих образовних области, читањем православног дечјег часописа који негује традицију нашег народа и лепоту језика, учествовањем на литерарним конкурсима, на смотрама рецитатора, кроз сценске приказе текстова на редовној настави, али и у свакодневној комуникацији у школи, на улици, у породици. Ове године су овај дан обележили употребом краснописа и словима старословенског писма, при писању изрека, пословица, загонетки, питалица.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8540093