15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе у ОШ “Десанка Максимовић” у Ковину  

Датум, 15. септембар, за наше ђаке, осим што је био свакодневни наставни дан, био је и свечан. Ученици 4/1 и 4/2 разреда су са својим учитељицама, Снежаном Ломигора и Наташом Буљугић, час природе и друштва који је обрађен према Плану наставе и учења, имао је песебну важност у својој обради наставне јединице “Симболи Републике Србије”. Након химне, којој су посебну пажњу посветили на самом почетку школске године, велики значај истакнут је и у симболима: застави и њеном грбу. Осим народног знамења, застава и грб представљају и јавно припадање држави. Она се истиче и вијори на свим државним институцијама, али и манифестацијама, које код ученика прво асоцирају на спортске успехе.

Ученици су се упознали са чињеницом да се 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, прославља баш тог датума, на који су пре 103 године, 1918 г. српски војници пробили Солунски фронт, о којем ће учити наредних година, са великим поносом. Њима у част, четвртаци су нацртали заставе и истакли их на прозорима својих учионица!

Стичући знања о симболима своје државе Србије, ученици су усвојили и проширили знања о државним празницима који имају значај у неговању духовног јединства, памћења, језика, традиције, сећања на историју, симбола и своје вере, Државни празници славе и друге обичаје које су им преци оставили у наследство, “Осећај јединства и припадања сопственом народу је довољан, што не значи да не поштују друге народе и државне оквире у којима живе!”.

Наташа Буљугић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8537381