Европска недеља програмирања у млађим разредима

Европска недеља програмирања (Europe  Code Week 2022) је манифестација која има за циљ промовисање програмирања као новог вида писмености у модерном друштву. Програмирање има за циљ да ослободи дечју креативност и учи ученике да разумеју и сами стварају нове технологије. Европска недеља програмирања обележена је у нашој школи у периоду од 17. до 21. октобра 2022. кроз неколико активности у којима су учествовали ученици млађих разреда.

Са појмом програмирања ученици млађих разреда упознали су се кроз рад са пиксел бојанкама. Пиксел бојанке су посебне због свог алгоритма и иновативног начина бојења уз помоћ квадратића које је потребно пажљиво обојити по математичким инструкцијама. Ова занимљива врста бојанки побољшава дечју концентрацију, моторику и логичко размишљање. Бојанке су биле различите тежине у односу на разреде: први разред – препознавање броја; други разред – сабирање и одузимање, упоређивање бројева до 100; трећи разред – множење и дељење бројева до 100, упоређивање бројева до 1000; четврти разред – множење и дељење, упоређивање бројева преко 1000.

Ученици четвртог разреда су се упознали и са основним програмским концептима и вештинама решавања проблема у познатом окружењу омиљених ликова из видео игара као што су Minecraft и Frozen. Игре се могу наћи на сајту Code.org, а у оквиру игара ученици су покретали главне ликове додавањем блокова који представљају готове функције.

Активности ученика се могу наћи и на мапи Европе: https://codeweek.eu/view/503755/nedelja-programiranja

Милош Баковић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8538952