Недеља програмирања у првом разреду

Европска недеља програмирања (Europe Code Week) обележена је широм Европе у периоду од 7. до 22. октобра 2023. Програмирање има за циљ да ослободи дечју креативност и учи ученике да разумеју и сами стварају нове технологије. Да бисмо решили неки проблем, одређене кораке морамо прецизно да извршимо одређеним редоследом. Сви ти кораци представљају програмирање. Са основама програмирања упознало се се и одељење I/2 кроз различите активности.

Ученици првог разреда су се са појмом програмирања прво упознали кроз рад са пиксел бојанкама на часовима математике приликом формирања појма броја. Пиксел бојанке су посебне због свог алгоритма и иновативног начина бојења уз помоћ квадратића које је потребно пажљиво обојити. Ова занимљива врста бојанки веома се допала првацима, а сам начин бојења побољшава дечју концентрацију, моторику и логичко размишљање.

На часовима ликовне културе ученици су, претходно подељени у две групе, самостално обликовали макету града и показали сву своју вештину, креативност и сналажљивост. Сложне руке ученика су од колаж папира, картона и чачкалица створиле путеве, улице,  зграде, куће, дрвеће, саобраћајне знаке… Лепљењем свих тих објеката на чврсту подлогу настао је умањени приказ једног града у очима ђака првака.

На крају недеље смо на часу дигиталног света причали о роботима и њиховој намени. Свако од ученика је имао задатак да осмисли и да нацрта робота који би могао да му помогне у школи. Користили смо већ научене геометријске облике и врсте линија, а цртежи ученика су били врло креативни и интересантни.

Активности ученика се могу наћи и на мапи Европе:

https://codeweek.eu/view/576651/nedelja-programiranja-2023

Милош Баковић

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8093581