16. новембар - Међународни дан толеранције

I  ИСТИ

 /  ДРУГАЧИЈИ

=  РАВНОПРАВНИ

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу ( УНЕСКО), установила је 16. новембар као МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ- дан који нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

У ОШ “Десанка Максимовић” посебна пажња се свакодневно посвећује едукацији на ову тему, како кроз наставне садржаје, тако и кроз решавање конкретних ситуација или навођење примера у дечијем окружењу. 16. новембра 2023. г. реализоване су различите активности:

-  У свим одељенским заједницама, одржан је ЧОС, на којем су ученици отворено разговарали међусобно и са својим старешинама, обухватајући теме из припремљених презентација, предложених радионица или личног искуства.

- У одељењу 4/1 и 4/2 разреда, учитељица Драгана Милетић, реализовала је радионицу на тему “ Различитост нас спаја” на којој су продукти рада цртежи отворених дечијих шака, који симболизују и поруку : Нисмо једнаки као ни прсти на руци. Тако отворени, пружамо свима исту шансу, ослонац и снагу, али и топлину у пружању подршке!

- У одељењима 2/1 и 2/2 разреда, реализована је радионица волеонтера Црвеног крста Ковин, који су такође, за време одмора, у холу школе, промовисали основна начела и принципе толеранције.

Сви заједно, обележивши овај значајан дан, подсетили сми се да је:

ТОЛЕРАНЦИЈА прихватање богатства различитости идеја и ставова, оних који су друге нације, другачије изгледају или који говоре другим језиком;

РАВНОПРАВНОСТ наше право и наша одговорност;

ДИСКРИМИНАЦИЈА свако неоправдано прављење разлике засновано на личном својству: раса, боја коже, изглед, језик, држављанство, национална припадност, имовно стање, рођење, верска или политичка убеђења, инвалидитет, генетске особености, здравствено стање, брачни и породични статус, осуђиваност,старосно доба, преци...

Градимо толерантно друштво које поштује различитости и свима пружа једнаке шансе и могућности.

Начело једнакости и забране дискриминације је једно од основних начела људских права! Сви људи су пред законом једнаки и вредни поштовања.

Дискриминација је забрањена: “Нико не сме да те дискриминише и никога не смеш да дискриминишеш - ДИСКРИМИНАЦИЈА НИЈЕ ШАЛА!”

Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8952993