“Неко те чека”

30. новембар, Међународни дан кућних љубимаца у ОШ “Десанка Максимовић”, протекао је на диван начин.

У току месеца новембра, реализована је хуманитарна акција „Неко те чека“.

Ученици су израдили плакат који је најавио ову активност. У холу школе је постављена изложба цртежа са ликовима кућних љубимаца, фотографије љубимаца и омиљени плишани кућни љубимац. На часовима Слободних активности, причало се и о напуштеним животињама, којима је потребна помоћ: удомљавање и прикупљање хране. Ученици су до краја новембра месеца, прикупљали храну за псе који су напуштени, али збринути у домовима племенитих људи. Углавном су дониране грануле, а веће количине хране, донели су спонзори акције: „Премил“д.о.о. Пољопривредна апотека „Сунце“, „Варис трговина“, „Срђан–вет“ д.о.о. , Трговинска радња „Агро ред“, Трговина „Пет шопи“ и Агенција „Алтеда логистик“. За овако велико и савесно ангажовање, похваљени су сви ученици који су подржали акцију, наставници и родитељи, а посебне Захвалнице добиле су фирме спонзори!

   Последњег дана у новембру, када се обележава Међународни дан кућних љубимаца, школа је угостила Веру и Предрага Илића из Баваништа и Соњу и Сашу Рајчић из Ковина, наше суграђане који воде бригу о напуштеним животињама, хране их, лече, удомљавају и спашавају. Они су, у једночасовној интеракцијској презентацији, причали са ученицима о томе како брину о животињама, показивали снимке и фотографије својих паса. Са много пажње и великим уважавањем, драги гости су слушали искуства ученика који су присуствовали предавању. Била је понека веома емотивна прича, настала из искуства са напуштеном животињом. Закључак је да негом и пажњом коју указујемо животињама, постајемо бољи људи. Породици Илић је, након дружења са “Десанкиним” ђацима, уручена сва прикупљена храна, за куце које су они удомили. Брачни пар Илић, за успешно реализовану акцију у школи, имали су само речи хвале на свеобухватном ангажовању:

“ ...ОШ "Десанка Максимовић" из Ковина, је организовала радионицу за своје ђаке, али и хуманитарну акцију "Неко те чека" за помоћ животињама.

Позвали су нас и велика нам је част била да учествујемо у овако лепом догађају и могућности коју су нам пружили, да деци приближимо овај леп животињски свет који нас окружује.

Тема су била напуштене, али и спасене животиње, шта нам пружају, колико нас уче љубави и одговорности, шта ми њима треба да пружимо и како би требало да се опходимо према њима.

Деца су била узраста од првог до осмог разреда, тако да су теме и сам разговор били прилагођјени њиховом узрасту како би нас што боље разумели.

Било је смеха, а било је и мало суза док су причали о својим љубимцима и искуствима са напуштеним животињама, било је топлих загрљаја подршке и утехе.

Уживали су у сликама и видео снимцима које смо им припремили.

Као и ми у њиховим фотографијама са љубимцима, цртежима, а и њиховим омиљеним плишаним играчкама које су понели, како би присуствовали догађају, што је нама било задивљујуће.

Неколико пет- шопова, као и ђака је донирало одређену количину хране и посластица која је братски и на равне части подељена.

Али морам рећи да ништа не може заменити и парирати искреној и чистој дечијој емоцији.

Наша срца су пуна, срећни смо и уживали смо сви подједнако.

Још једном хвала колективу ОШ "Десанка Максимовић" и нашој драгој Татјани Марковић, која нас је позвала и била главни члан саме организације, као и њеној дивној колегиници Миљани Зејак на фантастичној идеји, колегиницама Наташи Зарков Буљугић, Ани Новковић, Дајани Параљов, Анкици Ереш, које су све ово заједничким снагама и трудом организовале.

Хвала им што децу уче правим животним вредностима, едукују их и чине све што је у њиховој моћи да сутра израсту у часне људе, да са осмехом памте школске дане, да буду одговорни, саосећајни, хумани и несебични.

Сви ми морамо бити захвални просветним радницима на свој њиховој посвећености и жртвовању за децу и узвратити им поштовањем.

А ми једва чекамо да се дружимо новом приликом” - Предраг Илић

Школе су расадници свих добрих и правих вредности, које једно друштво треба да има, бескомпромисно им тежити да трају и опстају, упркос бројним негативним изазовима! 

Акцију “ Неко те чека”, допуњујемо речима, након успешне реализације и оствареног циља, ”...Али и дочека”!https://zena.blic.rs/ljubimci/bracni-par-ilic-napravio-je-pravu-oazu-mira-ljubavi-sa-svojih-28-pasa


Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8451045