Међународни дан детета

Светски дан детета (Међународни дан детета) годишњи је међународни догађај који се прославља 20. новембра. Године 1954. установила га је Генерална скупштина Уједињених нација са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Његовим обележавањем скреће се пажња на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се она суочавају.Свако дете има право пре свега на живот, опстанак и оптималне услове за развој. Мора бити заштићено од занемаривања, злостављања, злоупотребе. Има право на здравствену и социјалну заштиту, образовање, али и на љубав и разумевање. Има право да одраста у безбедном и сигурном породичном окружењу. Има право на слободу мишљења, изражавање, приватност, право да сходно свом узрасту одлучује о стварима које их се непосредно тичу и многа друга. Обавеза Државе, породице, родитеља је да обезбеде сваком детету оно што му припада.

У ОШ “Десанка Максимовић”, овај датум обележили су ученици који похађају часове румунског језика, са својом наставницом, Аном Савић Албу. Учењем нових речи, бојењем бојанки које истичу окружење које је сваком детету потребно за срећан развој, разговарало се и о потребама и правима сваког детета, обраћајући пажњу и на све посебне или специфичне потребе деце из непосредног окружења. Ова тема се само надовезује на све оне вредности које су ученици поновили, када су обележавали Дан толеранције. Учењем језика националних мањина, “Десанкини” ђаци показују све више своју свестраност, уважавајући и поштујући различитости,  у култури, језику и традицији. Веома важно је и развијање радних навика, моралних скрупула и исправног социјалног опхођења, да се деца и млади уче поштовању другог и другачијег, да им се указује на лепоту солидарности, дарежљивости и пожртвованости, да се упућују на здраве стилове живота, да се подстичу на стваралаштво.
Конвенција о правима детета као најважнији документ у области дечјих права, донет од стране УН, прецизира која све права припадају деци и поставља основне стандарде за добробит деце на различитим стадијумима њиховог развоја. Суштина ових права је да се деца без дискриминације развијају и расту, играју се и образују и достојанствено, безбедно, здраво и срећно живе.

Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8451306