21.ФЕБРУАР - МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

“Матерњи језик – како му и име каже – је спона с љубављу и негом без које не бисмо могли преживети, оном мајчинском”

Обележавањем Међународног дана матерњег језика придружујемо се земљама чланицама Унеска, које на овај начин, у овај дан, промовише културну разноликост и вишејезичност. Прослављамо лепоту, посебност и важност свих језика у свету.

21.фебруара се обележава Међународни дан матерњег језика и тиме подиже свест о значају и очувању матерњег језика. У Србији се целокупно образовање одвија на српском и још осам језика: мађарском, румунском, русинском, босанском, словачком, хрватском, бугарском и албанском језику. У службеној употреби су још и македонски,чешки, црногорски и буњевачки језик, док су влашки и ромски језик у службеној употреби у појединим насељеним местима.

На српски језик су немерљив траг оставили великани: Вук Стефановић Караџић - реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог српског Речника и Доситеј Обрадовић - просветитељ и реформатор у периоду националног буђења и препорода, оснивач и професор Велике школе, претече Београдског универзитета. Вук Стефановић Караџић записао је о матерњем језику: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.”

Библиотекарка ОШ “Десанка Максимовић”, Миљана Зејак, је тематску изложбу поводом обележавања овог дана, посветила честим грешкама у говору и писању у српском језику. Најчешћи примери изложени су на паноима у холу школе.

Наташа Буљугић

ПР ОШ “Десанка Максимовић” Ковин

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8629751