СРЕЋАН ДАН ШКОЛЕ !

МНОГО ЗНАЊА, РАДОСТИ, УСПЕХА, ДОБРОГ ЗДРАВЉА И ЛЕПОГ ВАСПИТАЊА !

СРЕЋАН ДАН ШКОЛЕ !


"Десанка Максимовић рођена је давне 1898. године у Рабровици, код Ваљева. Отац Михајло био је учитељ рабровичке основне школе, а мајка Драгиња ћерка бранковачког свештеника. Основну школу завршила је у Бранковини. У Ваљеву је завршила гимназију, а Први светски рат прекинуо је школовање. Године 1919. матурирала је у ваљевској гимназији. После матуре уписује студије упоредне књижевности, опште историје и историје уметности на Филозофском факултету у Београду.

У Београду 1920. године почиње да излази књижевно- политички часопис "Мисао". Почетком године уредници, Сима Пандуровић и Велимир Живојиновић, објављују прву Десанкину песму "Једна смрт и питање". Касније је Десанка постала стални сарадник часописа. Многи су још тада Десанку сматрали песником љубави, младости и ведрине, песником земаљских лепота и плодова. Сва дела написана су јој топло и искрено, непосредно и осећајно. Прва збирка песама у Српском књижевном гласнику излази јој 1921. године .

Студије приводи крају 1922. године и прихвата се рада у приватној гимназији у Обреновцу. На Филозофском факултету дипломирала је 1923. и постављена је за суплента у Трећој београдској гимназији. Упоредо се бави писањем и сарадник је "Венца", "Женског покрета", "Раскрснице" и "Српског књижевног гласника". Њена прва књига песама "Песме" објављена је крајем септембра 1924. године.

Те године изабрана је и за питомицу француског Министарства иностраних послова и крајем октобра отпутовала је у Париз. У јесен 1925. се враћа из Париза и постаје професор Прве женске гимназије у Београду. Српска књижевна задруга 1931. године објављује њену прву књигу приповедака "Лудило срца".

Године 1933. упознаје Сергеја Сластикова, глумца и песника, и удаје се за њега. Читав живот је посветила писању и раду са децом.

Године 1965. постала је редовни члан САНУ. Њене песме и проза преведене су на бројне језике. Објавила је око 50 књига поезије, песама и прозе за децу и омладину, а познатије су " Врт детињства" , "Зелени витез" , "Гозба на ливади" , "Заробљеник снова" , а врхунац њеног стваралаштва је збирка "Тражим помиловање" .

Славна песникиња преминула је 11. фебруара 1993. године у своме дому, у Улици српских владара 23. Сахрањена је у Бранковини."

<< Nazad 

 

Корисни линкови

logo2

8952572